Aurinkosähkön akustot ja paloturvallisuus. Mitä sinun tulee tietää?

Aurinkoenergiaratkaisut ovat kasvattaneet suosiotaan kodeissa ja yrityksissä kestävänä energiavaihtoehtona. Aurinkosähkön akustot mahdollistavat energian varastoinnin ja käytön silloin, kun sitä tarvitaan, mutta turvallinen käyttö edellyttää tietoa ja oikeita toimintatapoja. Tässä artikkelissa perehdymme aurinkosähköjärjestelmien akustojen paloturvallisuuteen – aiheeseen, jonka ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää jokaiselle aurinkoenergian käyttäjälle. Käymme läpi erilaiset akkuteknologiat, niiden turvallisuuserot, asennussuositukset sekä toimintaohjeet mahdollisten vaaratilanteiden varalle.

Minkälaisia paloturvallisuusriskejä aurinkosähköakustoihin liittyy?

Aurinkosähköjärjestelmien akkuturvallisuus on tärkeä huomioida, sillä akustoihin liittyy erityisiä riskitekijöitä. Yleisimmät paloturvallisuusriskit kytkeytyvät ylikuumenemiseen, ylilataukseen ja oikosulkuihin. Etenkin litiumioniakkujen kohdalla termiset karkaamisreaktiot voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita, jos akun lämpötila nousee hallitsemattomasti.

Eri akkutyyppien välillä on merkittäviä turvallisuuseroja. Perinteiset litiumioniakut ovat herkkiä fyysisille vaurioille ja ylikuumenemiselle. Litiumrautafosfaattiakut (LFP) ovat termisesti vakaampia ja turvallisempia vaihtoehtoja. Perinteiset lyijyakut puolestaan ovat paloturvallisuuden näkökulmasta vakaampia, mutta voivat tuottaa räjähdysherkkää vetykaasua latauksen aikana.

Aurinkosähköjärjestelmien akustojen paloriskit liittyvät usein:

  • Viallisiin akkukennoihin tai valmistusvirheisiin
  • Mekaanisiin vaurioihin, kuten iskuihin tai puhkeamisiin
  • Asennusvirheisiin tai yhteensopimattomiin komponentteihin
  • Puutteelliseen akustonhallintajärjestelmään (BMS)
  • Ääriolosuhteisiin, kuten korkeisiin lämpötiloihin

Akkuteknologioiden turvallisuuserot

Aurinkopaneelien akkujen turvallisuusprofiileissa on merkittäviä eroja, jotka vaikuttavat niiden soveltuvuuteen erilaisiin käyttökohteisiin. LFP-akut (litiumrautafosfaatti) ovat nousseet suosituiksi erityisesti kotikäytössä niiden erinomaisen turvallisuusprofiilin ansiosta. Toisin kuin perinteiset litiumioniakut, LFP-akut eivät sisällä kobolttia, mikä tekee niistä termisesti vakaampia.

Turvallisuusnäkökulmasta akkuteknologiat voidaan asettaa karkeasti seuraavaan järjestykseen turvallisimmasta alkaen:

Akkutyyppi Turvallisuusprofiili Erityisominaisuudet
LFP-akut (litiumrautafosfaatti) Erittäin hyvä Korkea terminen vakaus, kestää hyvin ylilataamista
Lyijyakut Hyvä Matala palovaara, mutta tuottaa vetykaasua
Perinteiset litiumioniakut (NMC, NCA) Kohtuullinen Suurempi termisen karkaamisen riski

Modernit LFP-akustot sisältävät kehittyneitä turvallisuusominaisuuksia, kuten monitasoiset suojaukset oikosulkuja, ylilataamista ja syväpurkautumista vastaan. Dyness ja Sofar -akustoissa on älykäs akkujen hallintajärjestelmä, joka valvoo jatkuvasti jokaisen kennon kuntoa ja lämpötilaa, mikä ehkäisee tehokkaasti vaaratilanteita.

Turvallinen asennus ja sijoitus kotona

Aurinkosähkön akustojen turvallinen sijoittaminen ja asennus on ensiarvoisen tärkeää paloturvallisuuden kannalta. Akustot tulisi asentaa ilmavaan, kuivaan tilaan, jossa lämpötila pysyy vakaana ja maltillisena. Ideaalinen sijoituspaikka on erillinen tekninen tila, autotalli tai muu paloturvallinen tila, jossa on riittävä ilmanvaihto.

Akustojen asennuksessa huomioitavia seikkoja:

  • Sijoita akusto vähintään metrin etäisyydelle palavista materiaaleista
  • Varmista riittävä ilmankierto akuston ympärillä lämmön poistamiseksi
  • Asenna akusto tukevalle, tasaiselle ja palamattomalle alustalle
  • Suojaa akusto suoralta auringonvalolta ja lämmönlähteiltä
  • Käytä asianmukaisia kaapeleita ja liittimiä, jotka on mitoitettu oikein

Ammattilaisen suorittama asennus on erittäin suositeltavaa, sillä se varmistaa järjestelmän turvallisuuden ja toimivuuden. Ammattilaisella on osaaminen mitoittaa ja kytkeä järjestelmä oikein sekä varmistaa, että kaikki turvallisuusmääräykset täyttyvät. Asianmukainen asennus on myös usein vakuutusyhtiöiden vaatimus korvausten saamiseksi mahdollisissa vahinkotilanteissa.

Suomen määräykset ja standardit akustoille

Suomessa aurinkosähköjärjestelmien akustojen asennusta ja käyttöä ohjaavat sekä kansalliset että EU-tason määräykset. Standardinmukaisuus on erittäin tärkeää sekä turvallisuuden että vakuutusturvan kannalta. Keskeisiä määräyksiä ovat sähköturvallisuuslaki (1135/2016) sekä standardit SFS 6000 (pienjännitesähköasennukset) ja SFS-EN IEC 62619 (teollisuuskäyttöön tarkoitettujen akkujen turvallisuusvaatimukset).

Määräykset edellyttävät muun muassa:

  • Akkujen CE-merkintää, joka osoittaa tuotteen täyttävän EU:n turvallisuus-, terveys- ja ympäristövaatimukset
  • Asianmukaista asennusta, jonka suorittaa pätevä ammattilainen
  • Riittäviä suojauksia ylivirralta, oikosuluilta ja ylikuumenemiselta
  • Akuston erotuskytkintä, jolla järjestelmä voidaan tehdä jännitteettömäksi huoltoa varten

Vakuutusyhtiöt kiinnittävät erityistä huomiota akustojen paloturvallisuuteen. Vakuutusehdoissa voidaan edellyttää, että akustot on asennettu määräysten mukaisesti ja että ne täyttävät tietyt turvallisuuskriteerit. Asennuksesta kannattaa aina säilyttää dokumentaatio, josta ilmenee asennuksen suorittaja, käytetyt komponentit ja niiden standardinmukaisuus.

Turvallisuusteknologiat ja tulevaisuuden kehitys

Akkuteknologian kehitys on tuonut markkinoille yhä turvallisempia ratkaisuja aurinkoenergian varastointiin. Akustojen hallintajärjestelmät (BMS) ovat nykyisin keskeisessä roolissa paloturvallisuuden varmistamisessa. Ne valvovat jatkuvasti akkukennojen tilaa, lämpötilaa ja varaustasoa, estäen vaarallisia tilanteita ennakolta.

Uusimpia turvallisuusinnovaatioita ovat:

  • Älykkäät etävalvontajärjestelmät, jotka ilmoittavat poikkeamista reaaliajassa
  • Palonestoaineet ja paloturvalliset koteloinnit, jotka rajoittavat palon leviämistä
  • Automaattiset sammutus- ja jäähdytysjärjestelmät akustoille
  • Kehittyneet kennoteknologiat, jotka vähentävät termisen karkaamisen riskiä

Tulevaisuudessa kiinteät elektrolyyttiakut (solid-state batteries) tulevat todennäköisesti mullistamaan akkuturvallisuuden. Niiden etuna on nestemäisen, herkästi syttyvän elektrolyytin korvaaminen kiinteällä materiaalilla, mikä käytännössä eliminoi monia nykyisiä paloturvallisuusriskejä.

Tarjoamme aurinkoenergiaratkaisuissa aina uusinta ja turvallisinta teknologiaa. Laadukkailla LFP-akustoilla ja ammattitaitoisella asennuksella varmistamme, että aurinkoenergiajärjestelmät toimivat turvallisesti ja luotettavasti vuosikymmeniä eteenpäin.

Akkuteknologian turvallisuus kehittyy jatkuvasti, ja seuraamme alan innovaatioita tarjotaksemme asiakkaillemme parhaat ja turvallisimmat ratkaisut aurinkoenergian varastointiin. Paloturvallisuus on meille keskeinen arvo, josta emme tingi.